top of page

Blogindító poszt az Amazon Foci Közösség megalakulásáról


Az Amazon Foci 2015 óta nyújt felhőtlen szórakozást és komoly sportcélokat a nők számára. Itt mindenkit szeretettel várnak a labdarúgó korától, képzettségi és kondíciós szintjétől függetlenül, hisz mindenki talál a maga számára megfelelő csoportot.

Jelenleg 5 csoportban tartjuk edzéseinket, de májustól újabb 4 csoportot indítunk diákoknak, nagymamáknak, külföldieknek és teljesen kezdőknek. Itt mindenki jól érzi magát, a háziasszonyok, a családanyák, a szinglik, nagymamák, a diákok. Itt nem számít senkinek a kora, vagy hogy milyen edzőruhát tud éppen felvenni. Ide mindenki azért jár, hogy jól érezze magát, és mindeközben a focitudása is fejlődjön. Edzéseinket baráti, családias környezetben végezzük, profi edzők segítségével, akik minden héten újabbnál-újabb, egymásra épülő feladatokkal várják a foci szerelmeseit. Az Amazonok a megjelenésre is odafigyelnek, gyönyörű Amazonos egyen pólóban látogatják az edzéseket, ami minden Amazon tagnak automatikusan jár.

Ez a közösség egy űrt tölt be az amatőr sportok palettáján, ami teljesen egyedülálló Budapesten.

Az alábbiakban egy 5+1 kérdéses interjút olvashattok a közösség megálmodójával és megalapítójával, Bánk Gergellyel.

K.: Miért pont a focival kezdtél el foglalkozni, és honnan jött az ötlet, hogy kifejezetten a női nemre szakosodott fociközösséget hozzál létre?

BG.: Gyerekkoromban több sportágat is kipróbáltam, de a labdarúgás volt a kedvencem. Az Amazon Foci 2015-ös megalapítása előtt 2 évig heti 1-2 alkalommal edzettem az egyik magyarországi bank női labdarúgó csapatát, amolyan hobbiként. Szerintem a női dolgozók cégszintű csapatsport támogatása nagyszerű dolog, mert a pályán hierarchia mentesen tudnak együtt dolgozni a közös cél érdekében. Néhány keményebb edzést pedig együtt tudnak „túlélni”. Ezalatt a 2 év alatt megszerettem a női labdarúgást a maga tisztaságával (nincs színészkedés, sem köpködés, sem káromkodás) és végsőkig küzdeni akarásával. Az Amazonok mellett korábban és most is oktatok kisgyerekeket, de ma már az Amazonokkal töltöm az időm nagy részét.

K.: Máshogy kellett gondolkodni, más célokat kellett és kell kitűzni, mintha férficsapatról lenne szó? Gondolok itt a női nem lelki és fizikai adottságaiból adódó különbségeire, illetve az anyukák otthoni szerepvállalásából adódó nehézségekre.

BG.: Fontos, hogy bár az edzéseink jól megszervezettek és profin megtartottak, az Amazon Foci amatőr labdarúgó oktatásról szól. Alapelvünk, hogy 16 év felett mindenkit (kortól, súlytól, állóképességtől, tudásszinttől függetlenül) befogadunk, így céljaink is alapvetően mások, mint az utánpótlásban vagy az élsportban. 2 fő célunk van: 1., szakmailag magas színvonalú edzések tartása, játékosok folyamatos képzése, fejlődésük biztosítása 2., közösségünk építése, programok szervezése. Majd minden játékosunk teljes állású munkával és/vagy kisbabával rendelkezik, nagyon elfoglaltak, így az edzések látogatása nem olyan szigorú, mint egy egyesületnél. Az edzésen ugyanolyan gyakorlatokat használunk, mint a férfi csapatoknál.

K.: Számítottál ilyen nagy ütemű fejlődésre, vagy téged is meglepett a gyors növekedés? Egyáltalán milyen számokról beszélünk?

BG.: Tavalyi növekedésünk minden tervünket, álmunkat felülmúlta. A 2016-os évet 12 játékossal kezdtük, év végére elértük a 90 főt. Jelenleg valamivel 100 fő felett vagyunk, így tudásszintnek megfelelő csoportokat és saját tornákat tudunk szervezni.

K.: Egy ilyen nagy létszámmal bíró, folyamatosan növekvő fociközösség feladatait nem lehet könnyű hétről-hétre megtervezni és ellátni. Kik segítik a munkádat, hogy mindig érdekesek tudjatok maradni a már meglévő csapattagok és az újak számára is?

BG.: 5 labdarúgó (köztük 2 nő), 2 erőnléti és 1 kapusedző alkotja szakmai stábunkat. Hónapról hónapra váltjuk oktatási tematikánkat (pl. márciusban labdavezetés és fordulások, áprilisban kapura rúgások és támadás befejezések), így játékosaink nem találkoznak kétszer ugyanazzal az edzéssel. Több játékos segít nekem a programok szervezésében, fotók, videók készítésében. Fontosnak tartom, hogy a közösségünk tagjai segítsék egymást, amiben csak tudják.

K.: Miben vagytok mások, mint a többi női amatőr focicsapat? Miben kínáltok többet a hozzátok érkező hölgyek számára?

BG.: 4 dologban térünk el alapvetően a többi amatőr női csapattól: 1., igenis komolyan vesszük az edzéseinket, azok felépítése jól meg van tervezve, 2-3 gyakorlat minden edzésen megtalálható, így a játékos rész mellett a fejlődés is biztosított 2., labdás edzéseink mellett erőnléti és kapusedzést is kínálunk játékosainknak, ami igen ritka az amatőr csapatok esetében 3., teljesen kezdőknek legalább annyira örülünk, mint a tapasztalt játékosoknak., 4., az idősebb korosztályt is szeretnénk bevonni edzéseinkbe, közösségünkbe, ezért is indítunk 50 éven felülieknek külön csoportot májustól.

K.: Mik a rövid távú céljaid az Amazon Focival kapcsolatban, és mik a jövő nagy kérdései?

BG.: Májusban 4 új csoportot indítunk 4 különböző tematikával (50 éven felülieknek; 16-25 év közti diákoknak; teljesen kezdőknek; külföldieknek angol nyelven). Ezeket a csoportokat szeretnénk megtölteni játékosokkal és bevonni az Amazon eseményekbe. Május végén a Noé Állatmenhelyre megyünk segíteni, megünnepeljük 2. éves szülinapunkat és június végén megtartjuk első nyári táborunkat. Izgalmas időszak vár ránk. Szeretném, ha ezek a programok jól sikerülnének és sok játékosunknak szereznénk velük örömet.

Legfrissebb bejegyzés
Korábbi bejegyzések
bottom of page